Mesti ada yang baru tau yang capati boleh buat guna tepung gandum.. K.Ika pon baru tau bila tengok dekat facebook ramai yang share.. Cuma nak bagi rasa capati tu yang kuat sangat dan kena guna tepung capati yang betul baru dapat rasa capati yang original.
Saja ja buat uji kaji tengok menjadi ke tak..hihi.. Bau je seakan sama menggunakan tepung capati yang lain boleh lah.. K.Ika pernah buat capati menggunakan tepung atta tapi jadi keras terus malas nak buat lagi.hahah.. Bila dah sejuk tak keras dan tetap lembut juga.. Ok lah sampai habis suami makan.. Tak keras kira menjadi lah tu..
Sapa nak cuba boleh lah.. Resepi nie pon K.Ika jumpa dekat fb.. Maklum lah PKP nie ramai yang share sebab kena masak dekat rumah tiap2 hari kan.. K.Ika bukan dalam kategori pandai masak.. Janji boleh je tapi makanan tu suami makan juga.
Saja ja buat uji kaji tengok menjadi ke tak..hihi.. Bau je seakan sama menggunakan tepung capati yang lain boleh lah.. K.Ika pernah buat capati menggunakan tepung atta tapi jadi keras terus malas nak buat lagi.hahah.. Bila dah sejuk tak keras dan tetap lembut juga.. Ok lah sampai habis suami makan.. Tak keras kira menjadi lah tu..
Sapa nak cuba boleh lah.. Resepi nie pon K.Ika jumpa dekat fb.. Maklum lah PKP nie ramai yang share sebab kena masak dekat rumah tiap2 hari kan.. K.Ika bukan dalam kategori pandai masak.. Janji boleh je tapi makanan tu suami makan juga.
BAHAN
🌱 Tepung Gandum 3 cawan
🌱 Planta 3 sudu besar
🌱 Air panas sedikit ( mendidih )
CARA MASAK
1. Campurkan kesemua sekali bahan dan gaul dengan sebati.. Kena guna air panas yang mendidih barulah ada gelembung.
2. Bila dah sebati taburkan sedikit tepung dan uli jangan tebal sangat nanti tak masak dalam nya.
3. Masak di atas kuali tanpa minyak dan makan bersama sardin.
GAMBAR
🌱 Tepung Gandum 3 cawan
🌱 Planta 3 sudu besar
🌱 Air panas sedikit ( mendidih )
CARA MASAK
1. Campurkan kesemua sekali bahan dan gaul dengan sebati.. Kena guna air panas yang mendidih barulah ada gelembung.
2. Bila dah sebati taburkan sedikit tepung dan uli jangan tebal sangat nanti tak masak dalam nya.
3. Masak di atas kuali tanpa minyak dan makan bersama sardin.
GAMBAR
Rupa dah ada kan.. Rasa tak seperti capati original lah.. Nama pon buat guna tepung gandum kan.
Comments
Post a Comment