K.Ika tak tahu sama ada korang panggil apa bubur macam nie.. K.Ika panggil Bubur Gunting sebab doh tepung tu kita kena gunting selepas masak.. Gunting jangan besar sangat tau.. Gunting comel-comel sikit.. Sebelum mak K.Ika ambil alih tempat niaga sekarang aktiviti kami bila hujung minggu adalah buat kuih untuk makan sama adik beradik.. Maklum lah adik beradik ramai kan.
Bila mak K.Ika tak tahu nak masak apa, K.Ika lah tukang memikirkan apa menu nak makan..hahaha.. Antara bubut kegemaran K.Ika adalah Bubur Gunting nie lah.. Lagi 1 Bubur Roti Keras ( tak tahu apa nama & roti tu susah nak cari zaman sekarang nie) .. Nak buat pon mudah je bahannya.. Jom kita tengok bahan apa yang digunakan..
BAHAN-BAHAN ( untuk makan seorang )
🌰 Tepung gandum 4 sudu besar
🌰 Air
🌰 Santan
🌰 Daun Pandan
🌰 Gula
CARA MASAK
1. Campurkan tepung gandum tadi dengan air sehingga menjadi doh tau.. Bila Dah jadi doh buatkan seperti capati tu..Jangan tebal sangat atau nipis buat biasa-biasa sahaja.
2. Masakkan doh tadi ke atas kuali tanpa minyak.. Agak-agak garing korang angkat dan gunting comel-comel.
3. Masukkan Santan, Gula & Daun Pandan serta sedikit sahaja air.. Bila dah didih masukkan pulak doh yang kita gunting tadi.. Masak sehingga masak dan siap.. Bubur nie seakan bubur cha cha cuma beza bubur gunting nie kita kena gunting sendiri..hihi..
SELAMAT MENCUBA!!!!
Kenapa K.Ika buat tak sama dengan mak buat.. Nie kena belajar lagi nie dapatkan rasa sama macam mak buat.. K.Ika bab masak nie tak berapa mahir sangat.. K.Ika suka desert tapi tak reti nak buat.. Tak ada tok guru nak ajar.. Tulah masa bujang tak nak belajar dah kawin duduk jauh baru lah terhegih-hegih nak belajar masak 😅..
Masa bujang hanya tolong masak tak ambil tahu pon bahan yang digunakan 😂.. Nak turun ilmu bahan bancuhan buat kuih sepit dan bahulu pon tak ambil lagi..hahaha..
Bila mak K.Ika tak tahu nak masak apa, K.Ika lah tukang memikirkan apa menu nak makan..hahaha.. Antara bubut kegemaran K.Ika adalah Bubur Gunting nie lah.. Lagi 1 Bubur Roti Keras ( tak tahu apa nama & roti tu susah nak cari zaman sekarang nie) .. Nak buat pon mudah je bahannya.. Jom kita tengok bahan apa yang digunakan..
BAHAN-BAHAN ( untuk makan seorang )
🌰 Tepung gandum 4 sudu besar
🌰 Air
🌰 Santan
🌰 Daun Pandan
🌰 Gula
CARA MASAK
1. Campurkan tepung gandum tadi dengan air sehingga menjadi doh tau.. Bila Dah jadi doh buatkan seperti capati tu..Jangan tebal sangat atau nipis buat biasa-biasa sahaja.
2. Masakkan doh tadi ke atas kuali tanpa minyak.. Agak-agak garing korang angkat dan gunting comel-comel.
3. Masukkan Santan, Gula & Daun Pandan serta sedikit sahaja air.. Bila dah didih masukkan pulak doh yang kita gunting tadi.. Masak sehingga masak dan siap.. Bubur nie seakan bubur cha cha cuma beza bubur gunting nie kita kena gunting sendiri..hihi..
SELAMAT MENCUBA!!!!
Bila doh dah masak kena gunting macam nie tau..
Kenapa K.Ika buat tak sama dengan mak buat.. Nie kena belajar lagi nie dapatkan rasa sama macam mak buat.. K.Ika bab masak nie tak berapa mahir sangat.. K.Ika suka desert tapi tak reti nak buat.. Tak ada tok guru nak ajar.. Tulah masa bujang tak nak belajar dah kawin duduk jauh baru lah terhegih-hegih nak belajar masak 😅..
Masa bujang hanya tolong masak tak ambil tahu pon bahan yang digunakan 😂.. Nak turun ilmu bahan bancuhan buat kuih sepit dan bahulu pon tak ambil lagi..hahaha..
Comments
Post a Comment